Üdvözöllek!

Remélem, itt választ kapsz arra a kérdésre, hogy mi is az a rebirthing... Ha nem, várom kérdéseidet az evegvari@gmail.com email-címen!

Gyógyító erő


A transzállapotok gyógyító erejét számos kutatás igazolta.
A meditáció például hatásos szív-, és keringési megbetegedések, krónikus fájdalom, szorongás, pánikzavar, drogfüggőség, bőrgyógyászati panaszok és depressziós tünetek esetén. Ezen kívül támogatja az önmegvalósító törekvéseket, az empátiát, a koherencia-, és autonómia-érzetet, a függetlenség megélését; pozitív kontrollmegélést tesz lehetővé, növeli az erkölcsi érettséget és a spiritualitást, javítja a vizuális érzékelést és hallási pontosságot, a reakcióidőt, a motoros készségeket, mezőfüggetlenséghez, és jobb koncentrálókészséghez vezet. (Shapiro, Shauna L. - Schwartz, Gary E.R. - Santerre, Craig, 2005)
Bár - még - nem akadtam nyomára olyan kutatásnak, amely ugyanezeket a Rebirthing esetében is igazolnák, jó eséllyel várhatunk hasonló pozitív hatásokat az energialégzéstől, hiszen az nem más, mint a meditáció egy intenzívebb formája.
Ui: És ha minden kötél szakad, elvégzem én magam a szükséges kutatómunkát. Hiszen úgyis ebből akarom írni a doktori disszertációmat. :-)
Ui. 2.: Időközben lettek is részeredményeim, ld. http://rebirthingdebrecen.blogspot.hu/2012/10/a-rebirthing-gyogyito-hatasa-igazolhato.html

A születési trauma feloldása

"A születést nem lehet újraélni, csak az emlékét." - mondja Leonard Orr (2002).
És ez bizony tagadhatatlan, akármilyen gyógyító módszerrel próbálkozunk is a születésünk által okozott érzelmi blokk feloldásában vagy egy számunkra nem túl boldogító alapminta átírásában.
A születésnek mindig csak emléktöredékei tudnak felszínre bukkanni - legyen az a várandósság alatt újraaktiválódott pre-, és perinatális élmények spontán - vagy kísért - feldolgozása, születésfeldolgozó csoport, ahol helye és ideje van az emlékezésnek, vagy maga a Rebirthing, ami - ahogy a neve is sugallja - olyan transzállapotot hoz létre, ahol a testemlékezet hozza felszínre a szorító, nyomó, fullasztó érzeteket és az ezekhez kapcsolódó félelmet, magányt, frusztrációt.
Persze nincs "tuti" módszer, ami biztosan és kizárólagosan megoldaná a születésünkre visszavezethető elakadásokat. A gyógyulás bármilyen - spontán fellépő - körülmények között is végbemehet, amikor az elme és a test meg meri engedni magának, hogy gyógyuljon. Igaz, hogy ehhez az ellazult, a félelmekkel szembenézni merő állapot elérésében tud segíteni a légzés, vagy pszichológus szakember, illetve egy olyan élethelyzet, ami hormonálisan és érzelmileg is "más állapotba" juttatja az ember(lányá)t.
Azt is fontos tudni (ami csodaváró kultúránkban, ahol könnyen és gyorsan szállítható megoldásokat keresünk), hogy a születési trauma nem oldható fel egyszerre. Az anya-magzat kapcsolatanalízis tapasztalatai azt mutatják, hogy több ülésen keresztül is beszűrődhetnek az anya saját perinatális élményei, sőt, az élményfeldolgozás a második és harmadik várandósság alatt is folytatódik, tehát még ekkorra is "marad" mit újraélni. (forrás: Raffai, szóbeli közlés) Igaz ez a rebirthingre is, ahol a szülés-születés témaköre több ülésen keresztül végigvonulhat.