Üdvözöllek!

Remélem, itt választ kapsz arra a kérdésre, hogy mi is az a rebirthing... Ha nem, várom kérdéseidet az evegvari@gmail.com email-címen!

Mi történik egy rebirthing-ülésen?

Lélegzünk.
Ez azáltal több, mint amit születésünktől halálunkig végzünk, hogy nem automatikus, hanem tudatos.
A jógában szokásos légzésektől is eltér egy kicsit – és épp ez az apró technikai különbség okozza azt, hogy módosult tudatállapotba kerülünk. (Mielőtt bárki megijedne, erre még vissza fogok térni!)
A legfontosabb különbség, hogy Itt nincs légzésszünet: a légzés folyamatos, megszakítás nélkül áramlik a kilégzés a belégzésbe. A másik eltérés, hogy a módszert a mellkasi légzést helyezi a középpontba, ahonnan persze lehet menni tovább a hasba, ha valakinek van erre kapacitása… De gondoljunk csak a teljes jóga-légzésre, ahol ez az irány épp fordított!
A légzést fekve végezzük, lehetőleg saját polifoamon, kényelmes ruhában, ami nem szorít sehol és lehetőséget ad arra, hogy mozogjunk, ha kell.
Egy rebirthing ülés az első 10 alkalom során mindig kísérő jelenlétében zajlik. Ahogy minden egyes ülés más, úgy az én feladatom is változik: lehetek passzív szemlélő, aki a biztonságot és kényelmet biztosítja, de előfordul, hogy nagyon is aktív segítségre van szükség, akár a mozgás, akár a történések értelmezése során.
Egy ülés minimum egy óráig tart, de lehet akár több, mint 2 óra is. A bevezető ráhangolódással és az ülést követő lecsengéssel együtt mindenképpen rá kell szánni 3 órát.

Mire jó a rebirthing?

Sok mindenre.
Azt is mondhatnám: mindenre.
A spektrum a fizikai halhatatlanságtól egy frissítő energiafürdőig terjed: csak attól függ, ki miben hisz – és mire van szüksége.
Leonard Orr szenilitásból és rákból gyógyította ki magát a légzéssel, és meggyőződése, hogy – persze más tisztító technikákkal kiegészítve -, a rebirthinggel elérhető a halhatatlanság.
Persze nem kell az alapító minden gondolatával azonosulni, hogy a módszert teljes vállszélességgel képviselni lehessen. Én sem teszem.
Mert mindenki annyit vesz el ebből, amennyire neki kell. Nekem nincs szükségem fizikai halhatatlanságra. De görcsmentes, gátlásoktól, blokkoktól mentes teljesen felszabadult életre igen.
Nos, azoknak, akik sok démonnal küzdenek, amelyek valahol mélyen gúzsba kötik, a rebirthing ideális módszer az alámerülésre egy olyan szférába, ahová hétköznapi tudatállapotban nincs bejárás.
Ezt nem feltétlenül tudatalattiként kell elképzelni, mert az út felfelé, az (Assagiolitól kölcsönvett fogalommal szólva) „tudatfölöttibe” is vezethet. Nem mindenkinél van feldolgozandó trauma (igen, ilyen is van!), a rebirthing sokszor csak épp azt az energiatöbbletet adja meg a lélegzőnek, amely továbbsegíti az egyébként is jó úton.
Egy biztos: Akármi is a célunk a rebirthinggel, az segíteni fog – épp annyira, amennyire abban a pillanatban szükségünk van.