Üdvözöllek!

Remélem, itt választ kapsz arra a kérdésre, hogy mi is az a rebirthing... Ha nem, várom kérdéseidet az evegvari@gmail.com email-címen!

A módosult tudatállapot

Mi is a módosult tudatállapot tulajdonképpen? Tart szerint az a jellemzője, hogy az átélő személy érzi, hogy ez az állapot a szokásostól lényegesen, minőségileg eltér, és ha legközelebb előáll, felismeri a két állapot azonosságát. (Tart idézi SZABÓ, 2007)

Az emberek vágynak a módosult tudatállapotokra, arra, hogy a világot máshogyan láthassák, mint hétköznapi szemüvegükön keresztül, ugyanis ekkor megérinti őket a világ transzcendens minősége és énhatáraik feloldódásával egységélményre tesznek szert az univerzummal. Ez gyógyító hatású, részben azért, mert problémáiknak új perspektívát ad és új megoldási lehetőségeket villant fel.

Hogy mennyire vágynak az emberek erre az élményre, az az alkoholisták nagy számában jól tükröződik. Csakhogy ez a rossz módszer. Minden relaxációs technika, meditáció vagy légzésterápia - olyan módosult tudatállapotot létrehozó technika, amelyet saját erőfeszítéssel kell elérni - az Assagioli által felsőbb tudattalan tartományát nyitja meg, és nem a félelmeket-szorongásokat tartalmazó klasszikus tudatalattiét.

Pszichofiziológiai-élettani háttér

A rebirthing okozhat hiperventillációs tüneteket a szervezet számára szokatlanul mély légzés miatt - de ez csak az első 1-2 ülésre jellemző.
Mi történik a szervezetben? Az oxigén feldúsul - ezzel párhuzamosan a széndioxid lecsökken -, amelynek kompenzálására az agyi erek összehúzódással reagálnak. A vér PH tartalma is a lúgosodás irányába mozdul el, amely - a szervezet kompenzációs mechanizmusai hatására alacsony kalciumszintet okoz, ez nyilvánul meg a kézfej görcsös összehúzódásában.
A légzés normalizálódásával ez az állapot magától oldódik.

Rebirthing élmények

A tudatos energialégzés során átéltek egyénenként és ülésenként változnak. Nincs két egyforma ülés, és bár terveztem, egyre kevésbé látom lehetségesnek, hogy tudományos módszertannal kísérleti keretek között "formalizáljam" a rebirthing lényegét.

Van persze általánosítható tapasztalat és ezek legfontosabbika az, hogy mindenkinek van egy sajátos működési módja. Van, aki csak fizikai érzeteket él meg, míg mások azonnal képek felbukkanásával reagálnak. Míg egyeseknél a test által kódolt traumák feldolgozása ténylegesen fizikai fájdalom, görcsök, nyilalások formájában nyilvánul meg, addig másoknál az esetleges testérzetek csak kísérőjelenségei a pszichésként megélt tartalmak feldolgozásának. A feszültség lokalizálódhat testtájakra, és ez ülésről-ülésre ismétlődő tapasztalat marad - ki tudja meddig,valószínűleg addig, amíg teljesen fel nem oldódik... A módosult tudatállapotba kerülés időtartama is változó, és egyénenként jellemző: van, akinek néhány légzés elegendő (ebben az a tanulási folyamat is szerepet játszik, ahogy a test emlékszik erre az állapotra, és tudja, mit várunk tőle), van akinek akár 10 perc is kell, de ennél több időre senkinek nem volt még szüksége klienseim közül. Láttam azonban - egy más kulturális közegben - példát arra, hogy valakinek egymást követő napokon több ülésen keresztül kellett lélegeznie, amíg a módosult tudatállapot bekövetkezett.